MF: În consultare, propuneri de modificare a Normelor de aplicare a Programului „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE”

Ministerul Finanțelor (MF) a publicat, pe site-ul instituției, pentru consultare, un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr. 766/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ȘI UTILAJE”, precum și a Schemei de ajutor de minimis aferente acestui program.

Prin acest proiect, se propune aprobarea, pentru anul 2021, a unui plafon de garantare în valoare de 2 miliarde lei, precum și prelungirea schemei de minimis aferentă Programului până la data de 31 decembrie 2021.

De asemenea, se propune modificarea alin. (4) al articolului 1 de la Anexa 1 prin excluderea din marjă a dobânzii aplicate pentru prefinanțare, avându-se în vedere faptul că avansul nu este parte componentă a finanțării garantate de stat.

Totodată, la solicitarea finanțatorilor care și-au exprimat intenția de participare în cadrul Programului, pentru o mai bună explicitare și completare a unei anumite categorii de bunuri mobile eligibile pentru finanțare și garantare prin Program, se propun modificarea și completarea art. 3 alin (1), lit. a) și lit. b) din Anexa nr.1, în sensul completării definiției autoutilitarei prin adăugarea și a  vehiculelor remorci și semiremorci rutiere din categoria O1, O2, O3 si O4, precum și redefinirea, în conformitate cu normativele RAR a bunului mobil – autocar, ca fiind autobuz din categoria M2 si M3, vehicule concepute și construite pentru transportul de persoane care au, în afara scaunului conducătorului, mai mult de 8 locuri pe scaune.

Inițiatorii mai propun modificarea art. 3 alin (2), din Anexa nr. 1, având ca scop îndreptarea erorii materiale referitoare la condiționalitatea duratei maxime a finanțării bunurilor mobile second hand, în sensul că aceasta este cel mult egală cu perioada rămasă din durata normată de funcționare a bunurilor mobile care fac obiectul contractului de leasing financiar.

Pentru stabilirea pragului minim începând cu care o daună este considerată daună totală, se propune completarea alin. (5) de la art. 14 din Anexa nr. 1, în sensul că dauna totală este considerată ca fiind dauna care depășeste 50% din suma asigurată.

Citiți mai multe în CECCAR Business Magazine.

4-17.03.2021