Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 6 septembrie 2021

Comisia Europeană își va prezenta taxa digitală indiferent de circumstanțe

Comisia Europeană își va prezenta propunerea pentru o taxă digitală după întâlnirea G20 programată în luna octombrie, „indiferent dacă există un consens sau nu” la OECD, a afirmat Comisarul pentru buget, Johannes Hahn, marți, 31 august, într-o dezbatere cu europarlamentarii din Comitetul Bugetar (BUDG). În luna iulie a anului trecut, Comisia și-a întrerupt într-adevăr activitatea cu privire la o taxă digitală ca nouă resursă proprie a bugetului Uniunii pentru a sprijini finalizarea acordului privind reforma fiscală internațională, așteptată în octombrie. Această decizie a fost intens criticată de europarlamentarii din Comitetul Bugetar care au afirmat că, prin aceasta, Comisia încalcă Acordul Interinstituțional din 2020, care prescrie propunerea a trei noi surse UE de venit până la 2021, pentru a rambursa planul de redresare post-pandemie al UE.

Vizita lui Emmanuel Macron în Irlanda pentru a discuta reforma fiscală corporativă globală

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a aflat în Dublin joi, 26 august, pentru a discuta cu prim-ministrul irlandez, printre altele, despre reforma fiscală globală negociată la OECD. La sfârșitul întâlnirii, Macron a oferit asigurări că „nu va pune presiune” pe guvernul irlandez pentru a se alătura acordului, accentuând în același timp necesitatea acestei reforme. Prim-ministrul irlandez, Micheál Martin, a afirmat că Irlanda păstrează rezerve cu privire la anumite aspecte ale reformei, dar a promis că țara sa va continua să aibă o atitudine constructivă în discuțiile din cadrul OECD.

Togo și Barbados s-au alăturat acordului privind reforma fiscală corporativă internațională

Barbados și Togo au semnat la 12, respectiv 31 august, declarația comună a Cadrului incluziv G20/OECD privind erodarea bazei impozabile și transferul profiturilor (BEPS), care stabilește un nou cadru general pentru reforma fiscală corporativă internațională. Înainte de a semna și a lua parte la activități, Togo s-a alăturat Cadrului incluziv G20/OECD și a devenit cel de-al 140-lea membru. În prezent, 134 din 140 de jurisdicții au semnat declarația comună.

Curtea Europeană de Justiție a declarat ilegală taxa Portugaliei pe mașinile second-hand importate

Joi, 2 septembrie, Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a hotărât că o taxă de înmatriculare din Portugalia pentru autovehiculele second-hand încalcă principiul liberei circulații în cadrul UE, deoarece tratează mașinile importate diferit față de mașinile aflate deja în Portugalia. „Prin excluderea amortizării componentei de mediu din calculul valorii aplicabile vehiculelor utilizate puse în circulație pe teritoriul Portugaliei și achiziționate într-un alt stat membru (…) republica portugheză a eșuat în a-și îndeplini obligațiile conform Articolului 110” din tratatul UE, a specificat Curtea. CEJ a concluzionat că, deși statele membre sunt libere să stabilească regulile de calcul ale taxei de înregistrare într-o manieră care are în vedere considerente legate de protecția mediului, orice formă de discriminare, directă sau indirectă, împotriva importurilor din alte state membre trebuie evitată.

DSA: votul în comisia IMCO, planificat la 8 noiembrie

Activitatea privind Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) înregistrează progrese. Europarlamentarul Christel Schaldemose (S&D, Danemarca), raportoarea acestui dosar, lucrează la amendamentele sale și are ca obiectiv să obțină un vot în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorului (IMCO) a Parlamentului European la 8 noiembrie și în plen în decembrie.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

1-24.05.2021