Noi modificări la Codul fiscal: construirea, modernizarea și dotarea cu echipamente a spitalelor de stat finanțate de organizații nonprofit, scutite de TVA

Președintele Klaus Iohannis a semnat Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (Legea nr. 88/2023), act normativ care are ca obiect de reglementare acordarea unei scutiri indirecte de TVA pentru organizațiile non-profit care realizează activități de construire, modernizare, reabilitare de spitale și dotarea acestora cu echipamente, articole și dispozitive medicale.

Astfel, potrivit noii legi, vor fi scutite de taxă următoarele: a) serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești din rețeaua publică de stat, precum și serviciile de construire, reabilitare, modernizare de unități spitalicești prestate către entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF în baza prevederilor art. 25 alin. (41), dacă acestea sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitatea non-profit sau celor din rețeaua publică de stat, după caz; b) livrările de echipamente medicale, aparate, dispozitive, articole, accesorii și echipamente de protecție, materiale și consumabile de uz sanitar, destinate în mod normal utilizării în domeniul îngrijirilor de sănătate sau pentru utilizarea de către persoanele cu handicap, bunuri esențiale pentru compensarea și depășirea handicapurilor, altele decât cele prevăzute la lit. c) și d), precum și adaptarea, repararea, închirierea și leasingul unor astfel de bunuri, efectuate către unități spitalicești din rețeaua publică de stat, precum și cele efectuate către entități nonprofit înscrise în Registrul public organizat de ANAF în baza art. 25 alin. (41), dacă acestea sunt destinate unităților spitalicești deținute și exploatate de entitatea nonprofit sau celor din rețeaua publică de stat, după caz; c) livrarea de proteze și accesorii ale acestora, cu excepția protezelor dentare scutite de taxă conform art. 292 alin. (1) lit. b); d) livrarea de produse ortopedice.

Citește mai mult în CECCAR Business Magazine.

noi-modificari-la-codul-fiscal-construirea-modernizarea-si-dotarea-cu-echipamente-a-spitalelor-de-s17867-300×182

Leave your comment