Noutăți fiscale europene din buletinul de știri emis de ETAF – 18 noiembrie 2024

Principalele aspecte ale audierii de confirmare a vicepreședintelui executiv desemnat pentru prosperitate și strategie industrială

Marți, 12 noiembrie, Stéphane Séjourné, vicepreședintele executiv desemnat pentru prosperitate și strategie industrială, s-a confruntat cu o audiere de confirmare din partea mai multor comisii. În discursul său introductiv, Stéphane Séjourné a subliniat viziunea sa asupra prosperității industriale ca fiind esențială pentru competitivitatea Europei. El a subliniat că, fără progrese rapide în acest domeniu, Europa riscă să rămână în urmă la nivel global. Pentru a elimina deficitul de finanțare existent, el a propus crearea unui fond pentru competitivitate în cadrul următorului cadru general financiar multianual (CFM) al UE și a sprijinit o Uniune a economiilor și investițiilor pentru a spori investițiile private în Europa. În plus, el a subliniat importanța punerii în aplicare a planului industrial al Pactului verde, care vizează decarbonizarea și creșterea competitivității europene. Séjourné a anunțat, de asemenea, planuri pentru un viitor Pact privind industria curată, axat pe sectoare cu impact ridicat, cum ar fi oțelul, care se confruntă cu provocări legate de costurile ridicate ale energiei și de presiunile pieței chineze. El a promis, de asemenea, reducerea poverilor birocratice pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii. Pe parcursul audierii, el a subliniat simplificarea reglementărilor UE fără a compromite standardele înalte de mediu și sociale. Această simplificare, a susținut el, ar aduce beneficii în special întreprinderilor mai mici și autorităților publice, facilitând accesul la oportunitățile de achiziții publice. De asemenea, el i-a asigurat pe eurodeputați de dedicarea sa privind susținerea angajamentelor Pactului verde și obiectivelor climatice ale UE, promițând că această axare pe reducerea birocrației nu va însemna dereglementare.

Comisia Europeană trimite Germania în fața Curții pentru tratamentul fiscal discriminatoriu al câștigurilor de capital din domeniul imobiliar

Comisia Europeană a decis joi, 14 noiembrie, să trimită Germania în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a remediat încălcarea liberei circulații a capitalurilor din cauza unui tratament fiscal discriminatoriu al câștigurilor de capital reinvestite în urma vânzării de proprietăți imobiliare din țară. Germania acordă o amânare a impozitării pentru câștigurile de capital reinvestite realizate din vânzarea de proprietăți imobiliare situate în Germania, cu condiția ca proprietățile imobiliare să fi fost atribuite activelor fixe ale unui sediu permanent național o perioadă neîntreruptă de cel puțin 6 ani. Se consideră despre corporațiile înființate în Germania, chiar dacă nu desfășoară o activitate comercială în această țară, că au un astfel de sediu permanent la locul de conducere (adică în Germania). Se consideră despre corporațiile comparabile stabilite în alte state membre UE/SEE că nu au astfel de sedii permanente în Germania. Prin urmare, Germania refuză să le acorde o amânare a plății impozitului pentru câștigurile de capital reinvestite rezultate din înstrăinarea de bunuri imobiliare germane. Drept urmare, Germania încalcă libera circulație a capitalului, în opinia Comisiei. Comisia a trimis deja un aviz motivat Germaniei, în noiembrie 2019, și s-a angajat în schimburi tehnice suplimentare cu autoritățile germane. Cu toate acestea, consideră că eforturile autorităților au fost, până în prezent, insuficiente și, prin urmare, trimite Germania în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene.

A fost lansat un nou portal web privind regimul special de TVA pentru IMM-uri

Comisia Europeană a anunțat marți, 12 noiembrie, lansarea portalului web cu mai multe informații privind schema pentru IMM-uri. Regimul special de TVA pentru IMM-uri, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025, va permite IMM-urilor să vândă bunuri și servicii fără a percepe TVA clienților lor (scutirea de TVA), reducându-și astfel obligațiile de conformare la TVA. Orice întreprindere mică cu o cifră de afaceri anuală totală de cel mult 100.000 euro (sau echivalentul în moneda națională) în toate statele membre, pentru anul calendaristic în curs și anul calendaristic precedent, este eligibilă pentru scutirea de TVA în statul membru în care a fost înființată (MSEST) și/sau în alt stat membru (alte state membre) în cadrul schemei transfrontaliere pentru IMM-uri. Schema pentru IMM-uri este opțională. Întreprinderile mici din afara UE nu pot aplica schema pentru IMM-uri. Portalul web conține o serie de informații, întrebări frecvente, contacte pentru fiecare țară în parte, precum și un simulator de TVA pentru IMM-uri.

Parlamentul European dorește ca Rusia să fie adăugată pe lista neagră a UE privind combaterea spălării banilor

În cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de miercuri, 13 noiembrie, majoritatea grupurilor politice au cerut Comisiei Europene să adauge Rusia pe lista neagră a UE privind combaterea spălării banilor (AML), invocând crima organizată și războiul din Ucraina ca motive principale. Eurodeputații au subliniat urgența închiderii canalelor de finanțare ale Rusiei pentru terorism și război. Ei au subliniat problemele sistemice ale Rusiei cu spălarea banilor, corupția și supravegherea financiară slabă, care amenință securitatea UE. Unii eurodeputați au criticat rezistența internațională, în special din partea Indiei, Chinei și Africii de Sud, în desemnarea Rusiei ca având un risc ridicat la nivel global. Comisarul UE pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, a reamintit că UE urmează recomandările Grupului de acțiune financiară (GAFI) și că, în prezent, nu există nicio așteptare ca în viitorul apropiat să se găsească un consens al GAFI privind includerea pe listă a Rusiei. Cu toate acestea, ea a reamintit, de asemenea, că UE are dreptul de a lua în considerare o listă autonomă și a asigurat că, în cazul în care Comisia decide că Rusia trebuie inclusă, Parlamentul European și Consiliul UE vor fi pe deplin implicate în acest proces.

Raportul OCDE privind administrația fiscală din 2024

OCDE a publicat miercuri, 13 noiembrie 2024, raportul său privind administrația fiscală, care oferă informații comparative despre administrațiile fiscale avansate și emergente la nivel global și urmărește să scoată la iveală câteva dintre tendințele și provocările cu care se confruntă. Scopul său este de a ajuta administrațiile, guvernele, contribuabilii și alte părți interesate să identifice îmbunătățiri ale eficienței administrării fiscale. Ediția din 2024 include date legate de performanță, rapoarte și tendințe până la sfârșitul anului fiscal 2022. Pentru prima dată din 2019, această ediție examinează în detaliu practicile administrative, operaționale și organizaționale ale administrațiilor fiscale participante. În cele din urmă, acesta conține un articol special care analizează modul în care administrațiile fiscale estimează diferențele de impozitare. Datele care stau la baza acestui raport provin din sondajul internațional privind administrarea veniturilor, iar în anumite domenii utilizează și informații din inventarul inițiativelor privind tehnologia fiscală.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile și evoluțiile fiscale europene colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

etaf-1