Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 14 martie 2022

Implementarea Directivei pentru Pilonul II: mai multe chestiuni deschise înaintea ședinței ECOFIN

Franța este hotărâtă să organizeze o altă dezbatere la ședința ECOFIN din 15 martie pentru a încerca să încheie un acord rapid cu privire la Directiva de implementare pentru Pilonul II în ciuda unor chestiuni politice rămase nesoluționate. Miercuri, 9 martie, opt state membre nu au putut sprijini ultima propunere de compromis a președinției franceze a Consiliului UE. Estonia, Ungaria, Letonia, Luxemburg, Malta, Polonia, Slovacia și Suedia nu ar fi susținut compromisul, potrivit raportărilor, în timp ce Austria, Belgia, Croația, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia și Spania s-au exprimat în favoarea textului. Directiva poate fi adoptată prin unanimitatea statelor membre. Printre chestiunile deschise se numără o solicitare din partea unor state membre de a conecta intrarea în vigoare a Pilonului II de cea a Pilonului I (realocarea drepturilor de impozitare) ale acordului OCDE privind impozitarea. Președinția franceză a propus ca Consiliul UE să adopte o declarație separată care să confirme angajamentul tuturor statelor membre față de procesul aflat în derulare aferent Pilonului I. O altă chestiune o reprezintă data de implementare. Unele state membre susțin că ar fi dificil pentru ele să respecte termenul de 1 ianuarie 2023.

Perspectiva unui acord privind CBAM în Consiliul UE

Miniștrii de finanțe ai UE ar trebui să ajungă la un acord privind Mecanismul de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), în timpul întâlnirii din 15 martie. Textul de compromis înaintat de președinția franceză a Consiliului UE a primit, potrivit raportărilor, sprijinul unei majorități calificate a statelor membre miercuri, 9 martie. Textul este în mare măsură în acord cu propunerea inițială elaborată de Comisia Europeană în iulie 2021 în termeni de implementare, arie de acoperire și calendar de intrare în vigoare. În abordarea sa, Franța nu tratează punctele problematice, cum ar fi utilizarea veniturilor din CBAM sau retragerea cotelor gratuite în baza Sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii de carbon (ETS). Totuși, șapte state membre sunt 100% pregătite să convină asupra textului și doresc mai multă claritate referitor la numeroase puncte. Dar, întrucât s-a ajuns la un acord printr-o majoritate calificată, Franța va fi putea transmite dosarul către ECOFIN săptămâna viitoare. În Parlamentul European se preconizează că votul în plen referitor la raportul lui Mohammed Chahim (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Țările de Jos) cu privire la CBAM va avea loc în iunie.

CE: statele membre pot impozita profiturile excepționale realizate de companiile din sectorul energetic

Ca parte a pachetului său REPowerEU, prezentat marți, 8 martie, Comisia Europeană a confirmat că statele membre pot analiza impunerea temporară a unui impozit pe profiturile excepționale ale furnizorilor de energie și pot decide în mod excepțional să rețină o parte din aceste venituri pentru a reduce povara financiară suportată de consumatori ca urmare a creșterii prețurilor la energie. Potrivit Agenției Internaționale a Energiei, astfel de măsuri fiscale aplicate cotelor ridicate de profit ar putea genera până la 200 de miliarde de euro în 2022 pentru a compensa parțial facturile mai mari la energie. Astfel de măsuri nu ar trebui să fie retroactive, dar ar trebui să fie neutre din punct de vedere tehnologic și să permită producătorilor de energie să-și acopere costurile și să protejeze indicatorii pe termen lung aferenți pieței și prețului carbonului, subliniază Comisia. Pachetul REPowerEU a fost prezentat ca răspuns la criza energiei și pentru a face Europa mai independentă față de combustibilii fosili din Rusia.

Eurodeputații sprijină un cadru general european privind impozitul reținut la sursă

Joi, 10 martie, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, redactată de eurodeputatul portughez Pedro Marques (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților), solicitând un impozit reținut la sursă la nivel UE pentru a asigura că toate plățile (dividende, dobânzi, redevențe, câștiguri de capital, etc) realizate în cadrul UE sunt impozitate cel puțin o dată înainte de a părăsi spațiul european. Această propunere ar putea conține o rată de impozitare minimă efectivă, declară eurodeputații. De asemenea, rezoluția îndeamnă Comisia Europeană să conceapă o procedură comună și standardizată la nivel UE pentru restituirile impozitului reținut la sursă pentru toate statele membre. Rezoluția vine la momentul potrivit întrucât Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă concentrată pe procedurile privind impozitul reținut la sursă în UE în ultimul trimestru al anului 2022.

PE: undă verde pentru acordul privind ratele de TVA

Miercuri, 9 martie, Parlamentul European a dat undă verde acordului încheiat de Consiliul UE în luna decembrie a anului trecut cu privire la Directiva Consiliului care modifică Directiva 2006/112/CE în ceea ce privește ratele taxei pe valoare adăugată. Textul modifică Directiva privind TVA din 2006 pentru a acorda mai multă flexibilitate statelor membre în stabilirea ratelor de TVA și pentru a se asigura că toate sunt tratate egal. Conform opiniei PE, redactată de Marek Belka (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților, Polonia), se afirmă că „per ansamblu, acordul încheiat de Consiliu referitor la acest subiect delicat nu este doar un pas în direcția corectă către utilizarea impozitării pentru a crea o Europă mai verde; acesta menține, de asemenea, flexibilitatea statelor membre de a scădea TVA la produsele esențiale în beneficiul gospodăriilor cu venituri mici și să combată evoluția negativă a sistemului TVA”. Cu toate acestea, PE solicită Consiliului să convină asupra unui sistem definitiv privind TVA bazat pe principiul impozitării în statul de destinație.

DG TAXUD publică planul de management pentru 2022

Direcția Generală pentru Impozitare și Uniune Vamală (DG TAXUD) din cadrul Comisiei Europene și-a publicat, luni, 7 martie, planul de management pentru 2022, care oferă o perspectivă bună asupra a ceea ce urmează în materie de impozitare în acest an. Conform așteptărilor, Comisia va prezenta, posibil la 27 iulie, o propunere pentru implementarea acordului global al OCDE privind realocarea drepturilor de impozitare (Pilonul I) la nivelul UE. O astfel de propunere va veni doar după semnarea convenției multilaterale a OCDE pe această temă și va încerca să asigure că mecanismul de realocare este transpus în mod consecvent de către toate statele membre UE. De asemenea, DG TAXUD va pregăti în 2022 o nouă propunere privind transparența care prevede ca anumite multinaționale să-și publice rata de impozitare efectivă, o nouă propunere pentru clarificarea criteriilor pentru rezidența fiscală, precum și o inițiativă privind decalajul încasărilor de TVA. O propunere pentru o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA), o revizuire a Directivei privind Cooperarea Administrativă pe probleme fiscale (DAC8), o propunere pentru o procedură europeană pentru scutirile de impozit reținut la sursă și un pachet de modernizare a normelor TVA sunt, de asemenea, preconizate pentru a fi prezentate anul acesta.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

29-18.01.2022