Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 17 octombrie 2022

Subcomisia FISC a Parlamentului European: Discuții cu oficiali olandezi cu privire la politica fiscală a Țărilor de Jos

Eurodeputații din subcomisia FISC a Parlamentului European au discutat joi, 13 octombrie, politicile fiscale ale Țărilor de Jos cu secretarul de stat olandez pe probleme fiscale, Marnix van Rij, pentru a evalua progresul reformelor fiscale naționale ce vizează abordarea schemelor fiscale agresive. Oficialul olandez a explicat că statul culege deja roadele eforturilor de a se îndepărta de imaginea de paradis fiscal cu care este deseori asociat. Fluxurile de numerar către jurisdicțiile cu niveluri scăzute ale fiscalității s-au diminuat drastic, a declarat acesta. Totodată, discuția a abordat opiniile guvernului olandez cu privire la inițiativele viitoare și curente de la nivelul UE, cum ar fi Directiva UNSHELL, rata de impozitare minimă corporativă și actualizările regulilor privind schimbul de informații. Marnix van Rij și-a exprimat sprijinul pentru directiva UNSHELL. Potrivit acestuia, utilizarea votului prin majoritate și cooperarea consolidată pe probleme fiscale ar trebui avute în vedere atunci când nu se obține unanimitatea.

Poziția ETAF cu privire la propunerea de directivă SAFE

Miercuri, 12 octombrie, The European Tax Adviser Federation (ETAF) și-a publicat răspunsul la consultarea publică a Comisiei Europene cu privire la o propunere pentru o directivă care să trateze rolul facilitatorilor fenomenului de evaziune fiscală și planificare fiscală agresivă (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE), preconizată pentru prima jumătate a anului 2023. Poziția detaliată a ETAF poate fi consultată aici.

Comisia Europeană: Consultare publică referitoare la BEFIT

Joi, 13 octombrie, Comisia Europeană a deschis o consultare publică cu privire la viitoarea sa propunere pentru o bază fiscală comună la nivelul UE pentru întreprinderi, numită Întreprinderile din Europa:  Cadru pentru impozitarea veniturilor (BEFIT). Inițiativa a fost anunțată deja de Comisie în comunicatul său cu privire la impozitarea întreprinderilor adecvată secolului 21, în mai 2021, iar o propunere de directivă este preconizată pentru cel de-al treilea trimestru al anului 2023. Cu această inițiativă, Comisia dorește să trateze complexitatea și costurile ridicate pe care întreprinderile, în special cele cu activități transfrontaliere, le întâmpină ca rezultat al obligației de a se conforma unui număr de 27 de sisteme fiscale diferite pentru întreprinderi. Conceptul propunerii se va fundamenta pe baza fiscală comună consolidată pentru întreprinderi (CCCTB) din 2011 și cele două propuneri din 2016 pentru baza fiscală comună pentru întreprinderi (CCTB) și (CCCTB), a explicat Comisia. Aceste propuneri au fost refuzate de statele membre, dar Comisia asigură că noua propunere va implica o abordare diferită. Totodată, aceasta va fi inspirată din acordul pe doi piloni al OCDE. În cadrul consultării, concepută sub forma unui chestionar, Comisia propune mai multe opțiuni pentru domeniul de aplicare, calcularea bazei fiscale comune și formula pentru alocarea profiturilor impozabile între statele membre. În ceea ce privește simplificarea procesului de depunere, Comisia are în vedere, printre altele, implementarea unei singure declarații fiscale europene pentru întreprinderi, alături de un singur portal pentru depunerea declarației fiscale a grupului. Părțile interesate pot trimite comentarii Comisiei Europene până la 5 ianuarie 2023.

Negocieri ample în Parlamentul European cu privire la UNSHELL

Eurodeputații din Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) a Parlamentului European au discutat luni, 10 octombrie, amendamentele prezentate în proiectul de raport elaborat de Lidia Pereira (Partidul Popular European, Portugalia) referitor la directiva UNSHELL ce vizează prevenirea utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale. Unele amendamente din partea grupului Partidul Verde/Alianța Liberă Europeană își propun să permită statelor membre să considere pentru o perioadă de trei ani că întreprinderea are un fond economic minim cu condiția ca circumstanțele de fapt și de drept ale întreprinderii să rămână neschimbate în această perioadă, în locul obligației ca aceasta să dovedească fondul economic minim în fiecare an. Alte amendamente ale grupului Partidului Popular European sugerează că statele membre trebuie să prevadă ca întreprinderile care îndeplinesc criteriile stabilite în directivă să depună declarația fiscală anuală, pentru fiecare an, doar dacă nu îndeplinesc indicatorii unui fond economic minim. Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților dorește să introducă un nou indicator pentru a stabili fondul economic minim potrivit căruia profitabilitatea per angajat pe o bază echivalentă normei întregi și per active, precum și cifra de afaceri pe active nu ar trebui să depășească de trei ori media sectorului de activitate din statul membru european. Un total de 200 de amendamente au fost depuse la proiectul de directivă. Raportorii alternativi au luat parte joi, 13 octombrie, la prima întâlnire de negocieri.

OCDE a prezentat Cadrul general de raportare privind activele crypto

Luni, 10 octombrie, OECD a prezentat un nou cadru global de transparență fiscală care să trateze raportarea și schimbul de informații cu privire la activele crypto. Cadrul global de transparență fiscală (CARF) va asigura transparența cu privire la tranzacțiile cu active crypto, prin schimbul automat anual de astfel de informații cu jurisdicțiile de rezidență ale contribuabililor, într-o manieră standardizată similară cu Standardul Comun de Raportare (CRS), transmite OCDE. Acesta va viza „orice reprezentare digitală a valorii care se bazează pe tehnologia registrelor distribuite securizate cu ajutorul criptografiei sau o tehnologie similară pentru a valida și a securiza tranzacțiile”. Entitățile sau persoanele care furnizează servicii de efectuare a tranzacțiilor de schimb în active crypto pentru clienți sau în numele acestora vor fi obligate să raporteze în baza CARF. Totodată, OCDE a declarat că actualizează modelul CRS de schimb de informații la nivel global pentru a acoperi produsele financiare digitale. Pe parcursul următoarelor luni, OCDE va desfășura activități suplimentare cu privire la instrumentele legale pentru a facilita schimbul internațional de informații colectate pe baza CARF și pentru a asigura implementarea la scară largă a acestora. Comisia Europeană va utiliza acest model pentru a actualiza directiva UE privind cooperarea administrativă (DAC8).

Declinarea responsabilității

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

etaf-1-300×146