Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – luni, 6 februarie 2023

Comisia Europeană sugerează beneficii fiscale ca răspuns la Actul privind reducerea inflației emis de SUA

Comisia Europeană a dat publicității, miercuri, 1 februarie, o comunicare intitulată Planul industrial al acordului verde pentru era cu zero emisii nete, în care sugerează potențiale beneficii fiscale pentru întreprinderile din sectoarele în care au fost identificate riscuri de delocalizare, ca răspuns la Actul privind reducerea inflației, emis de SUA. Documentul va fi discutat în cadrul summitului european extraordinar din 9 și 10 februarie. Planul se bazează pe patru piloni: un mediu de reglementare predictibil și simplificat, accelerarea accesului la finanțare, îmbunătățirea abilităților și comerțul deschis pentru lanțurile de aprovizionare reziliente. Potrivit documentului, Comisia intenționează să ofere mai multă flexibilitate statelor membre pentru ca acestea să acorde sprijin limitat domeniilor atent definite și în regim temporar. În acest scop, Comisia va consulta statele membre referitor la o propunere de adaptare a normelor de sprijin guvernamental în regim temporar, până la sfârșitul lui 2025, pentru a continua demersurile de accelerare și simplificare, implementând calcule mai facile, proceduri mai simple și aprobări accelerate. Adaptările ar include: simplificarea acordării sprijinului pentru implementarea energiei regenerabile; simplificarea acordării sprijinului pentru procesele industriale de decarbonizare; scheme de sprijin îmbunătățite pentru investiții în vederea producției de tehnologii strategice pentru eliminarea emisiilor de carbon, inclusiv prin beneficii fiscale; sprijin mai țintit pentru proiectele de producție noi importante din lanțurile valorice strategice cu zero emisii de carbon. Totodată, Comisia încurajează statele membre să sprijine industriile tehnologice/lanțurile valorice curate și să îmbunătățească competitivitatea utilizând scutiri de taxe sau alte forme de sprijin, cum ar fi creditele fiscale, amortizarea accelerată sau subvențiile legate de achiziția sau îmbunătățirea activelor verzi de investiții.

A fost publicat raportul de sinteză al consultării publice privind SAFE

Miercuri, 1 februarie, Comisia Europeană a publicat un raport de sinteză în care analizează răspunsurile primite la consultarea publică referitoare la o propunere pentru tratarea rolului facilitatorilor fenomenului de evaziune fiscală și planificare fiscală agresivă (Securing the Activity Framework for Enablers – SAFE), consultare încheiată la 12 octombrie 2022. Comisia a primit 132 de contribuții transmise sub diferite forme, în principal de asociații din domeniile financiar-contabil și fiscal, avocați sau întreprinderi. Raportul arată, în special, că mai puțin de jumătate dintre respondenții la sondajul Comisiei (20 de respondenți din totalul de 59) consideră că facilitatorii joacă un rol important în facilitarea evaziunii fiscale și planificării fiscale agresive, în timp ce 16 dintre aceștia au o opinie contrară. Numeroase părți interesate au solicitat o definiție clară a planificării fiscale agresive pentru a asigura certitudinea legală și unele dintre ele au invocat problema termenului „facilitator” care ar putea afecta reputația intermediarilor. Referitor la opțiunile de politică propuse de Comisie, numeroși respondenți la sondaj sunt de părere că procedurile de verificare prealabilă nu sunt o măsură eficientă pentru a trata problema. Sprijinul acordat ideii de înregistrare obligatorie într-un registru european al facilitatorilor a fost mixt. Dintre cei 59 de respondenți, 17 o consideră foarte eficientă, 15 – foarte ineficientă, 8 – eficientă și 4 – ineficientă. Unele asociații de afaceri și întreprinderi au menționat existența unor astfel de registre în unele state membre și au solicitat Comisiei să ia în considerare acest sistem la proiectarea legislației. Numeroși respondenți (27 din 59 de răspunsuri) au sugerat și o altă cale pentru viitor. Dintre aceștia, 11 respondenți consideră că, mai întâi, Comisia Europeană ar trebui să evalueze eficacitatea legislației existente. Comisia va continua să analizeze răspunsurile la consultarea publică pentru a le integra în proiectul de propunere legislativă, programat pentru iunie 2023.

OCDE a emis îndrumări suplimentare pentru implementarea Pilonului II

Cadrul incluziv al G20/OCDE cu privire la BEPS a emis joi, 2 februarie, îndrumări administrative pentru a sprijini guvernele în implementarea reformei sistemului de impozitare internațional, care va asigura că multinaționalele (MNE-urile) vor face obiectul unei rate minime de impozitare de 15% (Pilonul II). Documentul include îndrumări cu privire la recunoașterea impozitului minim al Statelor Unite (cunoscut drept Impozitarea redusă a veniturilor aferente imobilizărilor necorporale sau „GILTI”) și la proiectarea impozitelor suplimentare naționale limitate. De asemenea, sunt incluse îndrumări generale referitoare la domeniul de aplicare, elementele operaționale și de tranziție ale normelor Pilonului II pentru a permite țărilor care sunt în proces de implementare a normelor să reflecte aceste îndrumări în legislația lor națională într-o manieră coordonată. Alături de publicarea documentului privind sferele de influență și scutirea de penalități și consultările publice referitoare la declarația informativă a GloBE și certitudinea fiscală emise în decembrie 2022, acest document încheie implementarea cadrului. Noul document de îndrumări va fi încorporat într-o versiune revizuită a Comentariului ce va fi emis spre finalul acestui an și va înlocui versiunea originală a Comentariului, emisă în martie 2022. Cadrul incluziv va continua să emită îndrumări suplimentare în mod regulat.

Curtea Europeană de Justiție va repartiza Tribunalului UE hotărârile preliminare în materie de TVA, în 2024

O propunere a Curții Europene de Justiție (ECJ) de a repartiza hotărârile preliminare în materie de TVA judecătorilor specializați ai Tribunalului UE va fi decisă în acest an și implementată în 2024. ECJ a transmis o solicitare Parlamentului European și Consiliului UE la finalul anului 2022 pentru a plasa Tribunalului UE responsabilitatea de a gestiona cererile depuse de instanțele din statele membre pentru hotărâri preliminare în materie de TVA, accize, clasificarea codurilor și tarifelor vamale, compensațiile acordate pasagerilor și sistemul de comercializare a cotelor de emisii de gaze cu efect de seră. Această solicitare este făcută în contextul unor niveluri ridicate susținute ale activității judiciare marcate atât de volumul, cât și de complexitatea cazurilor aflate pe rolul Curții Europene de Justiție, a explicat ECJ. Cazurile pe care Curtea dorește să le transfere Tribunalului implică domenii ce invocă puține chestiuni de principiu și pentru care există suficientă jurisprudență a Curții Europene de Justiție ce poate ghida Tribunalul în exercitarea noii sale jurisdicții și poate preveni potențialul risc de inconsecvențe sau divergențe în jurisprudență, a adăugat instituția europeană.

María José Garde, noul președinte al Grupului de lucru privind Codul de conduită în domeniul impozitării întreprinderilor

Grupul de pregătire al Consiliului UE care supraveghează implementarea Codului de conduită al UE în domeniul impozitării întreprinderilor a ales-o pe María José Garde în funcția de președinte. Aceasta a preluat funcția la 5 februarie 2023 pentru o perioadă de doi ani și o va înlocui pe Lyudmila Petkova, care a fost președintele grupului începând cu 2019. María José Garde este directorul general pentru impozitare din cadrul ministerului de finanțe al Spaniei. Ea a deținut și funcția de președinte al Forumului Global al OCDE privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale. Președintele grupului, sprijinit de secretariatul general al Consiliului și cu asistența tehnică a Comisiei, este responsabil pentru relaționarea cu jurisdicțiile țărilor terțe în ceea ce privește procesul european de întocmire a listei jurisdicțiilor necooperante pe probleme fiscale.

Declinarea responsabilității:

Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerat drept declarație scrisă în numele ETAF.

Sursă foto: European Tax Adviser Federation – ETAF

etaf-1-300×146