Provocările actuale în materie de educație în domeniul contabil și tendințele de dezvoltare a unei profesii pregătite pentru viitor într-o economie sustenabilă, principalele teme ale Congresului EAA – ediția 2023

Evoluțiile curente din mediul de afaceri și societate produse de digitalizare, nevoia de adaptabilitate, schimbarea paradigmei privind raportarea financiară și nefinanciară sau percepția asupra contabilității, impun observarea modului în care organizațiile răspund la toate aceste provocări prin ajustarea modului de acțiune și rezultatele obținute. În perioada 24-26 mai 2023 a avut loc cel de-al 45-lea Congres anual al European Accounting Association (EAA) în Finlanda, găzduit de Aalto University School of Business în campusul din Otaniemi, Espoo. EAA este una dintre cele mai cunoscute asociații academice din Europa care promovează cercetarea diversă și de înaltă calitate în domeniul contabilității, cele mai bune practici de predare și de interacțiune cu practicienii contabili și autoritățile de reglementare. Reprezentantul CECCAR, conf. univ. dr. Adriana Florina Popa, membru în International Panel of Accounting Education al IFAC, a luat parte la lucrările și dezbaterile organizate pe teme de actualitate și de interes pentru profesia contabilă în cadrul ediției din acest an a Congresului EAA.

Printre temele abordate, s-a numărat și raportarea de sustenabilitate, cunoscut fiind faptul că aceasta este invocată din ce în ce mai des de factorii de decizie, de mediul de business și de părțile interesate, pentru a permite și a facilita o tranziție către o economie și o societate mai sustenabile. Discuțiile s-au derulat pe direcții precum reglementarea raportării de sustenabilitate în UE – stadiul actual și oportunități de cercetare, măsurarea impactului și informațiile în materie de sustenabilitate oferite în rapoartele corporative, asigurarea acurateței și credibilității raportării schimbărilor climatice – evoluții curente prezente în standardele de asigurare și conectivitatea dintre cele două tipuri de raportare, financiară și nefinanciară. În comparație cu Directiva CE din 2014, noua Directivă referitoare la raportarea privind durabilitatea de către întreprinderi din 2022 a extins obligațiile în ceea ce privește entitățile afectate și conținutul informațiilor și a precizat că așa-numita „materialitate dublă” trebuie respectată. Cu alte cuvinte, entitățile trebuie să informeze cu privire la modul în care aspectele de sustenabilitate le afectează (perspectiva „din exterior”/ “outside-in”), denumită și materialitate financiară, și modul în care entitatea are un impact asupra societății și asupra planetei (perspectiva „din interior”/ “inside-out”) cunoscută sub numele de materialitate a impactului.

Totodată, a avut loc o prezentare a activităților EFRAG de elaborare a standardelor europene de raportare asupra sustenabilității (ESRS) și influența IFRS.

Un alt subiect discutat, prioritar pentru profesia contabilă a fost cel al educației, abordat din perspective multiple: tehnici moderne de predare sau echilibrul dintre conținutul tehnic și cel critic în programele de formare și dezvoltare profesională. În urma discuțiilor, s-a constatat că provocarea rezultă din faptul că există deseori presiunea ca programele de contabilitate să includă conținut tehnic contabil din ce în ce mai avansat. În același timp, există adesea solicitări de a minimiza părțile „monotone” ale profesiei contabile, în special cele mai susceptibile de a fi automatizate, cum ar fi contabilitatea în partidă dublă. În contrast, mulți dintre principalii angajatori ai absolvenților de contabilitate continuă să sublinieze că își doresc ca aceștia să dețină competențele non-tehnice pe care universitățile le oferă în mod tradițional tuturor absolvenților, indiferent de domeniul de studiu, cum ar fi comunicarea eficientă, gândirea critică și curiozitatea intelectuală de a continua să învețe pe tot parcursul carierei lor. Programele de dezvoltare profesională continuă trebuie să urmeze aceeași direcție pentru a asigura pregătirea noilor generații de profesioniști și susținerea celor existenți, pentru a rămâne relevanți și pentru a face față provocărilor viitoare.

Cea de-a 45-a ediție a Congresului EAA a reunit experți din mediul academic și din domeniul financiar-contabil pentru a discuta despre tendințele și provocările actuale, precum și despre căile de acțiune și obiectivele care trebuie îndeplinite pentru un viitor sustenabil în contabilitate și în profesia contabilă.

(Copyright foto: Jan-Hendrik Meier)

348909705_270074605471326_7368749449301977687_n-768×576