Noutăți fiscale europene din buletinul de știri ETAF – 23 octombrie 2023

Comisia Europeană a prezentat Programul de lucru pentru 2024

Marți, 17 octombrie, Comisia Europeană și-a prezentat Programul de lucru pentru 2024, care se concentrează îndeosebi pe raționalizarea dispozițiilor europene de raportare. În concordanță cu anunțul său din martie referitor la reducerea dispozițiilor de raportare pentru companii cu 25%, Comisia va prezenta 26 de propuneri suplimentare pentru a „raționaliza și simplifica” dispozițiile de raportare care pun presiune pe întreprinderi, în special pe IMM-uri. Propunerile suplimentare includ o amânare a termenului-limită pentru adoptarea standardelor europene de raportare legată de sustenabilitate pentru a le acorda timp părților interesate să adopte noi dispoziții și o ajustare a pragurilor Directivei contabile astfel încât „peste 1 milion de companii vor beneficia de dispoziții de raportare reduse”. Mai mult, Comisia intenționează să înceapă evaluarea Directivei privind cooperarea administrativă pe probleme fiscale (DAC) în 2024. Pentru a ajuta la pregătirea unor planuri de raționalizare suplimentare concrete, Comisia a lansat, în aceeași zi, o consultare publică pentru a colecta opinii ale părților interesate în domenii în care dispozițiile de raportare ineficiente derivate din legislația UE sunt problematice în mod special, cu exemple concrete privind sarcina indusă. Comisia caută, totodată, idei concrete pentru raționalizare, cum ar fi eliminarea dispozițiilor redundante, ajustarea frecvenței raportării sau propunerea de opțiuni pentru digitalizare. Consultarea publică se va încheia la 28 noiembrie 2023.

Consiliul a actualizat lista neagră europeană a paradisurilor fiscale

În timpul ședinței de marți, 17 octombrie, Consiliul pentru afaceri economice și monetare (ECOFIN) a decis să adauge trei jurisdicții – Insulele Antigua și Barbuda, Belize și Seychelles – la lista europeană a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale.  Toate cele trei jurisdicții au fost incluse în Anexa I (așa-numita „listă neagră europeană”) deoarece nu au aplicat corespunzător standardele de transparență fiscală, potrivit evaluării Forumului Global privind transparența fiscală și schimbul de informații. Mai mult, miniștrii de finanțe au aprobat eliminarea Insulelor Virgine Britanice, a statului Costa Rica și a Insulelor Marshall din Anexa I. Cele trei jurisdicții au fost adăugate în februarie 2023. Lista neagră europeană include acum 16 țări: Samoa Americană, Insulele Antigua și Barbuda, Anguilla, Bahamas, Belize, Fiji, Guam, Palau, Panama, Rusia, Samoa, Seychelles, Trinidad și Tobago, Insulele Turks și Caicos, Insulele Virgine Americane și Vanuatu. Concluziile includ și un document care prezintă situația actuală (Anexa II – așa-numita „listă gri”) în ceea ce privește jurisdicțiile cu riscuri fiscale, dar care s-au angajat să ia măsuri corective. Patru jurisdicții au fost eliminate din această listă: Iordania, Qatar, Montserrat și Tailanda. Următoarea revizuire a listei este programată în februarie 2024.

DAC8 a fost adoptată formal

În cadrul reuniunii Consiliului Ecofin de marți, 17 octombrie, din Luxemburg, miniștrii de finanțe ai UE au adoptat formal cea de-a opta revizuire a Directivei privind cooperarea administrativă în domeniul fiscal (DAC8). Această revizuire a fost agreată într-o ședință anterioară a Consiliului din mai. Amendamentele privesc, în principal, raportarea și schimbul automat de informații privind veniturile din tranzacții în criptoactive și informații privind normele fiscale avansate pentru persoanele cu averi mari.  Printre modificările aduse de statele membre, comparat cu propunerea inițială, se numără eliminarea din text a penalităților minime propuse de Comisia Europeană în cazul unei încălcări a obligațiilor de raportare ale DAC. Adoptarea formală a fost posibilă după ce Parlamentul European a adoptat opinia cu privire la directivă în septembrie.

SUA nu sunt pregătite să semneze Convenția multilaterală a Pilonului I

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marți, 17 octombrie, în timpul unei conferințe de presă susținută alături de președintele Eurogroup, Paschal Donohoe, că procesele pentru soluționarea chestiuni rămase legate de textul Convenției multilaterale publicat la 11 octombrie se vor extinde până în 2024. „Există unele chestiuni care sunt importante pentru Statele Unite și alte țări care rămân nerezolvate, chestiuni deschise care trebuie soluționate înainte ca tratatul să fie semnat. Așadar, procesele se vor extinde până în anul viitor”, a declarat aceasta. „Este deosebit de important să prezentăm proiectul de text al MLC publicului american, Congresului, întreprinderilor și altor părți interesate americane pentru a evalua reacțiile și pentru a asigura un sprijin solid pentru tratat în Statele Unite”, a adăugat Janet Yellen. Plasarea în timp a ratificării de către SUA este importantă îndeosebi în conexiune cu moratoriul privind DST-urile sau măsurile similare. Cadrul Incluziv a decis într-adevăr în iulie să extindă moratoriul cu un an, până la 31 decembrie 2024. Totuși, această extindere întră sub incidența condiției ca cel puțin 30 de jurisdicții care reprezintă cel puțin 60% din societățile-mamă (UPE-uri) ale MNE-urilor din domeniul de aplicare să semneze MLC înainte de sfârșitul lui 2023.

ONU a publicat proiectul de rezoluție privind convenția în domeniul fiscal

Discuțiile referitoare la modul în care Națiunile Unite (ONU) ar putea juca un rol mai important în negocierile internaționale în domeniul fiscal au înaintat odată cu publicarea recentă a proiectului de rezoluție, prezentată la 11 octombrie de Nigeria în numele Grupului African. Proiectul de rezoluție stabilește direcția către o convenție ONU cu forță juridică cuprinzătoare privind cooperarea internațională în domeniul fiscal. Potrivit proiectului, va fi nevoie de înființarea unei comisii interguvernamentale în scopul elaborării acestei convenții până în iunie 2025. Comisia ar cuprinde 10 membri – doi din fiecare dintre cele cinci grupuri regionale – provenind dintr-un mediu echilibrat din punct de vedere geografic și al genului. Proiectul de rezoluție solicită comisiei să pregătească un raport de progres pe care Adunarea Generală a ONU îl va analiza la cea de-a 79-a sesiune din septembrie 2024. Proiectul de rezoluție al ONU va fi supus la vot în timpul Adunării Generale a ONU din noiembrie.

Noi pași în procedurile de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în ceea ce privește implementarea Directivei privind testul de proporționalitate

Miercuri, 18 octombrie, Comisia Europeană a făcut noi pași legat de cadrul general al celor 11 proceduri de constatate a încălcării obligațiilor referitoare la implementarea Directivei privind efectuarea unui test de proporționalitate (EU 2018/958). Această Directivă prevede ca statele membre să evalueze dacă dispozițiile introduse pentru profesii sunt „necesare și echilibrate”. În special, Comisia Europeană a decis să treacă la următorul pas al procedurii prin transmiterea unui „aviz motivat” către 8 state membre UE, inclusiv în rândul membrilor ETAF: Ungaria și Croația. Comisia transmite că a identificat numeroase probleme în transpunerea Directivei de către aceste țări, cum ar fi excluderea normelor care își au originea în parlamentele naționale sau în asociațiile sau organismele profesionale din domeniul de aplicare al obligației privind testul de proporționalitate. Ungaria și Croația au la dispoziție două luni pentru a remedia aspectele identificare de Comisie, altfel aceasta poate decide trimiterea cazurilor la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. În ceea ce privește Franța și Austria, Comisia a decis să închidă cazurile întrucât țările au luat măsuri pentru a remedia aspectele identificate în scrisorile oficiale de notificare pe care le-au primit în februarie.

Reprezentanții ETAF, la Simpozionul Fiscal al UE

Marți, 24 octombrie, și miercuri, 25 octombrie 2023, Parlamentul European organizează alături de Comisia Europeană cel de-al doilea simpozion UE în domeniul fiscalității, cu tema Viitorul fiscalității în UE: provocările viitoare și schimbările necesare.  Miniștri de finanțe, membri ai parlamentului European și ai parlamentelor naționale, decidenți politici de nivel înalt, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta viitorul sistemelor fiscale europene. Marți, 24 octombrie, începând cu ora 14:40, Stephanie Becker, reprezentantul ETAF în VAT Expert Group al Comisiei Europene, va vorbi într-un panel despre TVA în era digitală. Ceilalți vorbitori din panel vor fi Ferenc Vágujhelyi (comisar, Administrația națională fiscală și vamală, Ungaria), Ondřej Kovařík (membru al Parlamentului European și al Comisiei ECON), Helena Alves Borges (director general, Autoritatea fiscală și vamală din Portugalia) și Sophie Claessens (director pentru politică publică la nivelul UE al Amazon – coordonează politica fiscală și vamală de angajament a Amazon în Bruxelles și la nivelul UE). Panelul va fi moderat de Mario Nava, director general al direcției generale pentru sprijinul reformei structurale din cadrul Comisiei Europene. Această sesiune va analiza modul în care actualul sistem TVA de tranziție poate fi adaptat la economia digitalizată, în contextul unui flux și schimb de informații în timp real și al evoluției rapide. Totodată, va aborda și modul în care ar putea fi utilizate evoluțiile tehnologice, precum și cele mai bune practici în implementare. Programul complet al Simpozionului fiscal al UE poate fi consultat aici.

Declinarea responsabilității:
Acest buletin de știri conține informații despre politicile fiscale europene și evoluțiile colectate din documente oficiale, audieri, conferințe și presă. Acesta nu reflectă poziția oficială a ETAF și nici nu ar trebui să fie considerată drept declarație scrisă în numele ETAF.

etaf-1